5 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a komposztálható műanyagokról

Egyre többen keresik a lehetőséget a műanyag termékek fogyasztásának elkerülésére, hogy ezzel is csökkenteni tudják a hulladéklerakókba és az óceánokba kerülő műanyag hulladék mennyiségét. Erre nagy szükség van, hiszen elég csak a csendes-óceáni nagy szemétszigetre gondolnunk.

Míg egyesek a hulladékmentes (zero waste) úton próbálnak haladni, addig mások környezetbarát műanyag alternatívákat keresnek a mindennapi termékeikhez. Az egyik ilyen alternatíva a biológiailag lebomló, vagy komposztálható anyagokból készült termékek.

Bár a biológiailag lebomló műanyagok és a biobázisú komposztálható műanyagok nem most jelentek meg új alternatívájaként a hagyományos kőolaj alapú műanyagoknak, a „zöldebb” műanyag termékek mivoltja sokak számára még mindig magyarázatra szorulnak.

Hasonlóan hiányos az újrahasznosítható anyagok megfelelő bekategorizálásához szükséges tudásbázis (ami valljuk be őszintén, a témában jártasabbaknak meglehetősen zavaró lehet). Itt is van néhány dolog, amit feltétlenül tudnod kell a komposztálható műanyagokról, amelyek segíthetnek a megfelelő termékek kiválasztásában, és használatuk utáni megfelelő ártalmatlanításban.

1. Biológiailag lebomló műanyag NEM EGYENÉRTÉKŰ a komposztálható műanyaggal

Mert számít a köztük lévő különbség!

A biológiailag lebomló anyagok azok, amelyek a mikroorganizmusok segítségével bomlanak le. Biológiailag lebomló műanyagok meghatározására nem vonatkozik időkorlát, és a termék lebomlása után, ezek a műanyagok HAGYHATNAK mérgező maradványokat is.

A komposztálható anyag olyan anyagra utal, amely szén-dioxiddá, vízzé és biomasszává képes lebomlani a cellulózzal azonos sebesség alatt. A komposztálható műanyagnak szét kell bomlania, megkülönböztethetetlenné kell válnia a komposztban, és NEM hagyhat mérgező anyagokat maga után.

Ez azt jelenti, hogy a komposztálható műanyag, olyan mértékben lebomlik, hogy segíthet még a növények növekedésében is. Lenyűgöző, igaz? #termeszetkorforgasa

2. A komposztálható műanyagok NEM a hulladéklerakóban bomlanak le

A „zöld” műanyag termék hulladéklerakóba dobása elsősorban a biológiailag lebomló, komposztálható műanyagok létrehozásának és fogyasztásának célját kérdőjelezik meg.

Sokan azt gondolják, hogy igen, ez legalább felbomlik végül … de … hát valójában így sokkal lassabban, kevésbé hatékony módon történik a dolog, és a növények sem profitálhatnak belőle.

Ezeknek a speciális műanyagoknak levegőre, nedvességre és napfényre van szükségük a megfelelő lebomláshoz, de sajnos a hulladéklerakók hajlamosak a hulladékot magukhoz ragadni, és megfosztják őket az ehhez szükséges külső elemektől.

Ha egy komposztálható műanyagot vásárolsz, a TE feladatod megbizonyosodni arról, hogy komposztálást támogató környezetbe kerül-e.

Megjegyzés: ez nem komposztbarát környezet.

3. A biológiailag lebontható és komposztálható műanyagok NE keveredjenek újrahasznosítható műanyagokkal

Most már megtudhattad, hogy miért „ne dobd a komposztálható műanyagot a szemétbe”, de ne feledd, hogy ez a kék (újrahasznosításra alkalmas) kukára is vonatkozik. Ha belekerülnek a komposztálható anyagok, a bioplasztikok újrahasznosítható műanyagoktól történő szétválogatása további plusz munkát jelenthet az újrahasznosító üzem számára. Ezzel akár az újrahasznosított anyagok szennyezése is megtörténhet, ami mindkét környezetbarát célkitűzést hátráltatja, vagy meg is akadályozhatja.

Ezért olyan egyértelmű az ilyen anyagok megjelölése: komposztáld a komposztálhatót!

4. Nem minden biológiailag lebomló műanyag és bioplasztik mentes a pthalátoktól vagy a biszfenol A-tól (BPA)

Amikor a legtöbb ember látja a bio szót, „természetesnek” gondolja és a biztonságoshoz köti. De a biztonságos, vagy nem mérgező műanyagokat további vizsgálatokkal határozzák meg annak minősítésére, hogy a bioműanyag káros vegyi anyagoktól mentes legyen, mint az ólom, kadmium, BPA és pthalátok.

Ez az, amiért az apró betűs rész olvasása olyan fontos tud lenni!

5. Néhány komposztálható műanyag felbomlik otthoni komposztálási környezetben is

Míg a tanúsítványok általában tudatják velünk, hogy egy komposztálható műanyag megfelel-e az ipari komposztáló létesítmény szabványainak, vannak olyan bioműanyagok, amelyek otthoni komposztálási környezetben is lebomlanak. 2023-tól az EU-ban kötelező lesz a biohulladék külön gyűjtése, elkülönítése és feldolgozása is!

A fő különbség a lebomlás ideje. Az ipari komposztálási környezetben egyes anyagok gyorsabban bomlanak le, ez azért van mert gyakran megőrölik az anyagokat, rendszeres időközönként megforgatják őket és magasabb hőmérsékletet biztosítanak a számukra. A komposztálás hossza a termék vastagságától függ, ezért van, hogy a szükséges időt nem tudjuk pontosan meghatározni, csak megbecsülni, ez a termék vastagságától függően lehet 6-24 hónap.

Ha további kérdésed van a komposztálható műanyagokkal kapcsolatban, bátran kérdezz tőlünk az info@proofcase.hu e-mail címen.

A Proofcase tokok 100% -ban KOMPOSZTÁLHATÓAK, ólom-, kadmium-, BPA- és phtalátmentesek. A Proofcase tok kialításánál 2 fontos szempontot vettünk figyelembe, a telefon és a bolygónk védelmét! További információ telefontokjainkról!

Vélemény

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
    0
    Bevásárlókosár
    Kosár üres