Fák és cserjék ültetése kezdőknek és haladóknak

Proofcase csapatával úgy döntöttünk a „Zöldnek lenni jó programunkban” a rendszeres faültetés mellett cikkeinken keresztül is segítünk azoknak, akik tennének környezetükért, de nem tudják, hogy hogyan kezdjenek bele. Ennek okán indítottuk el cikksorozatunkat, ahol érdekes, környezetvédelmi szempontból hasznos tippeket, tanácsokat hozunk számotokra, amely törekvéseket betartva csökkenthetjük a környezetünk vállára nehezedő terhet.

 

A fák és cserjék ültetése

A kert felépítésének és kialakításának alapvető eleme, minden kertésznek ismernie kell. Nem túl bonyolult, de megvannak a maga szabályai. Egy fa vagy cserje ültetéséhez, különösen, ha nem szélvédett helyen történik, tanácsos hűvös és szél nélküli napot választani. A lyuk ásásához a talajnak nedvesnek kell lennie, bár nem túlzottan. Ha száraz, túl nedves vagy fagyott, jobb elhalasztani a műveletet. A lyuk ásása előtt távolítsuk el a gyomokat.

– Az ültetési távolság. A fa ültetés esetében a felnőttként elért méret kiszámítása és figyelembe vétele különösen fontos annak megállapításához, hogy hova kell ültetni őket más növényekhez, házhoz, medencéhez vagy kerítéshez képest.

– A lyuk mérete. A fáknak és cserjéknek egy bizonyos méretet kell elérniük, ezért az ásandó lyuknak, vagy a választandó edénynek elég szélesnek kell lennie ahhoz, hogy a gyökérlabda lazán elférjen benne.

–  A terep módosítása. Ha a kerti talaj nem jó minőségű, akkor azt módosítani kell. Komposzttal vagy jól lebomlott trágyával (legfeljebb 5%) keverje össze, vagy az adott növény számára speciális tápoldatot használjon.

Az ültetőgödör kialakítása. A gödör mélysége haladja meg a fa gyökérlabda magasságát nagyjából 20 cm-el, ha agyagos talajjal van dolgunk a gödör legyen legalább 3-szor akkora, mint az ültetőedény mérete volt, ez hozzájárul az esővíz jobb felhasználásához és a jobb öntözéshez.

A fa elhelyezése

A fa és bizonyos cserjék életének első éveiben egy kertész útmutatása hozzájárulhat a jobb fejlődéséhez, és segít abban, hogy a fa törés nélkül ellenálljon a szél fújásának. A fa stabilizálásának többféle módja van: a példány jellemzőitől, a korona méretétől, valamint a szél erősségétől és gyakoriságától függően. A legegyszerűbb általában a földbe vert vertikális karó, amelyhez a példányt közvetlenül az ágak születése előtt meg kell kötni (ez jellemzően lehet több is 3-4 db összekötve).

– A karók elhelyezése. Lehetőleg közvetlenül a gyökérgolyó behelyezése előtt kell a lyukba tenni. Ha ültetés után végezzük el, fennáll annak a veszélye, hogy a gyökereket károsíthatjuk, amikor leverjük őket, vagy nem sikerül megfelelően a rögzítés.

– A rögzítés. Rugalmas szalag vagy a gumírozott szövet a leggyakrabban használt anyag a fa karók és a fa stabilan tartására, ezek tartósak és időjárásállóak. Alapvető fontosságú, hogy a szalagok idővel ne sértsék meg a kérget és ne fojtsák meg a törzset.

 

Mikor kell megkötni. A szalagokat közvetlenül a föld visszaszórása, és a fa öntözése előtt kell hozzá kötni a karóhoz. Erős széllel rendelkező területeken célszerű a talajba hajtott, és a szél felé 45 fokos szögben elhelyezett karóval vezetni a fát. Közvetlenül a legalacsonyabb ág után kell a fához rögzíteni. A megmaradó földből pedig képezzünk tányért az ültetőgödör köré.fa

Proofcase termékeink a “Zöldnek lenni jó programunk” alapkövének számítanak. Környezetbarát telefontokjaink biológiailag lebomló, 100%-ban komposztálható anyagból készülnek. Ha környezettudatos megoldást keresel telefonod részére, és támogatni szeretnéd a fa ültetés céljával létrehozott programunkat nézz körül webshopunkban!

Vélemény

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
    0
    Bevásárlókosár
    Kosár üres